Middag eller dessert?

Dessert eller mat? Middag för mig i alla fall! Scrambled pancakes med grädde, chiasylt och sockerfri chokladsås. Heaven!

Recepten på scrambled pancakes och chiasylt hittar du i receptbanken. Chokladsåsen höftade jag ihop med grädde, kakao och sötströ. Supergott!

Annonser

Skål eller glas? Superbooster smoothie!

Folk klagar på att instagrammare häller smoothies i skålar för att det är snyggare än glas. Själv tycker jag att det är bättre för att det får plats med så mycket topping! Jordnötssmör (värmer det i micron), gojibär, kokos, nötter, chiafrön och matchapulver. Hade aldrig fått plats i ett glas! 

Det här receptet knåpade jag ihop för ett tag sedan när jag hade ett samarbete med Superfruit.com på instagram. Deras Superbooster V.20 berry + D är perfekt att ha i smoothies, yoghurt eller annan vätska. En portion (1 msk, 5 g kh) av pulvret innehåller 500 gånger det dagliga behovet av D-vitamin, vilket många lider brist av i vårt solfattiga Sverige, speciellt på vintern! 

Superbooster smoothie bowl 1 portion

150 g osötad vaniljkvarg

150 g turkisk yoghurt

100 g hallon

Ev 0,5 msk sötströ

1 msk Superbooster v.20 berry + D
Gör så här:

Mixa allting till en slät smoothie. Häll upp i en skål och toppa med valfritt tillbehör!

Klart!

Brysselkålsgratäng

Fick ett recept på brysselkålsgratäng av en jobbarkompis igår och det lät så gott att jag bara var tvungen att prova det idag. Hon sa att tom folk som inte gillar brysselkål kommer att älska den, och hon hade rätt! Det här är definitivt en rätt jag kommer att göra igen. Sedan gjorde jag ju såklart lite modifieringar i receptet så att det passade mig och mitt skafferi/kylskåp bättre. Prova och se om du blev lika frälst som jag!

För vegetarianer kan gratängen ätas som en ensam rätt eller med valfritt tillbehör, men räkna i så fall med att receptet räcker till 2 portioner. 

Brysselkålsgratäng 4 portioner

Ingredienser

500 g färsk brysselkål

2 ägg

1 dl matlagningsgrädde 

0,5 dl vispgrädde

Ca 1 tsk salt

Svartpeppar

1 msk valfri senap (jag tog vanlig svensk, ej grovkornig)

1 msk hackad dill

20 g valnötter

100 g riven ost
Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en ugnsfast form.

2. Skär av stammen på brysselkålen och skölj dem. Lägg dem sedan i ugnsformen.

3. Vispa samman ägg, grädde, senap och kryddor. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Bryt valnötterna i mindre bitar och rör ner. Häll blandningen över brysselkålen.

4. Strö över riven ost och grädda mitt i ugnen i 30 minuter. 

Klart!


Näringsvärde per portion

Kcal 299

Protein 14,6 g

Kolhydrater 11,9 g

Fett 23 g

#metoo

Det är synd att det fortfarande kommer att vara bara kvinnor som upprörs över detta. Det är synd att många män kommer ta till kränkt-kortet och fokusera på hur synd det är om dem, istället för att erkänna problemet. Det är synd att folk kommer skrika: ”men hallå, män blir också utsatta!” Istället för att bedriva det som en egen fråga att strida för. Men de som skriker det strider inte för män som blivit sexuellt ofredade, de använder det bara som ett sätt att mota bort det faktum att ALLA kvinnor är utsatta. Jag Känner inte någon kvinna som inte blivit utsatt. Och jag blir så jävla ledsen och förbannad när jag tänker på att min dotter med stor säkerhet kommer att bli utsatt. Men då tar det hus i helvete.

Äggets dag! 

Idag är det äggets dag! Och är det något som alltid finns i mitt kylskåp så är det just ägg. Ägg innehåller alla vitaminer och mineraler vi behöver, förutom vitamin C. Dessutom smart förpackat! På bilden ser ni pizzaomelett, vanliga omeletter med olika toppings, scrambled pancakes, cream cheese pancakes och mitt recept på omelettwrap som kom med i äggkokboken! Alla recept hittar ni i receptbanken! 

Ost, ost, ost!

I helgen körde vi på knytis med ostbricka här hemma! Ostbricka är perfekt bjudmat för den som vill köra lchf/keto. Du kan äta alla ostar och charkisar och bjuda på frökex, sesamkex, proteinknäckebröd eller lchf-bröd till. Istället för marmelad kan du koka ihop en chiasylt. Tar bara ett par minuter att göra och sedan ett par timmar att stelna i kylen. Supergott och enkelt! 

(Allt på bilden är naturligtvis inte keto/lchf)

Av resterna som blir brukar jag koka ihop en god ostsås! Ta bara alla ostbitar och smält ner i grädde. Krydda med salt och vitpeppar och klipp gärna i fÄrska kryddor som basilika, persilja eller timjan. Servera till en bit kött och ugnsrostade grönsaker, blomkålsris eller blomkålsmos, eller varför inte med bönpasta? 

Bokmässan och nassar

Igår var jag iväg på Bokmässan i Göteborg. Skulle egentligen åkt redan i fredags med min jäkla migrän satte stopp för det. Pga semestrar och icke lagda scheman har jag fortfarande inte fått en tid för migränbehandling (botox) och nu har det gått över fyra månader sedan sist. Jag brukar göra det var tredje, annars kommer migränen och huvudvärken som ett brev på posten, för att använda en sådan klyscha! 
I alla fall så kom jag iväg på lördagen. Jag var väldigt nervös inför demonstrationen som NMR skulle utföra, och precis när jag kom utanför dörrarna på stationen vid Liseberg så ser jag blåljus komma i ilfart från alla håll, både ambulanser och poliser. Framför mässan, där de först fått tillstånd att vara men som de blev förflyttade ifrån, var det dock helt lugnt och jag kom in säkert. 

Det märktes dock STOR skillnad inne på själva mässan. Först var man tvungen att gå igenom en kontroll där de gick igenom innehållet i ens väska. Check! Sedan märktes det direkt att det inte alls var lika mycket folk som det brukar vara en mässlördag. Och lekplatserna där det brukar vara fullt med barn och barnfamiljer var nästan helt tomma. Man behövde inte trängas för att komma fram. En kvinna åt en korv med bröd samtidigt som hon gick omkring. Det hade aldrig gått tidigare år. Och stämningen var spänd. Nya tider stod och stirrade in i en vägg med sitt eget folk och en kamera. Tror inte att de värvade några nya medlemmar faktiskt. Det kom ständigt rapporter utifrån, både från folk som precis varit där, från de som bevittnade det uppifrån restaurangen eller glasbron och live från media. Upplopp, slagsmål, smällare, rop och skrik, eld, poliser ÖVERALLT (som gjorde ett jättebra jobb!). Ingångarna till mässan stängdes, gator spärrades av. Min förläggare skulle skjutsa en från förlaget till stationen men kunde inte komma tillbaka. Och sedan när mässan stängde och vi kom ut så var det helt … dött. Som att inget hänt. Fortfarande poliser överallt, men knappt något folk ute. Förlagsfolket och middagen blev tyvärr inte av, många åkte direkt till sina hotell eftersom de inte ville behöva ta sig dit senare på kvällen i mörker. Det förstår jag. Själv åt jag middag med en gammal skrivarkompis och hennes vän och sedan tog jag spårvagn och tåg hem direkt, för att inte riskera ytterligare avstängningar om kravallerna skulle starta igen.
Men signeringen då? Jo, den gick jättebra! Jag hade varit lite nervös eftersom det ändå är 4 år sedan jag släppte en bok sist, men direkt när jag kom till montern fick jag signera två ex och sedan under min signeringstimme sålde jag alla exemplar förutom sex stycken. Och det var så roligt att träffa alla läsare, gamla som nya! Blev riktigt peppad på att åka hem och sätta mig och skriva direkt! Nu längtar jag till Bokmässan nästa år och hoppas på en lugnare och trevligare mässa då, så att fler hittar och vågar ta sig dit! 

Partykungen.se

I väldigt roligt samarbete med @partykungen.se Jag valde ut linserna ”dragon eyes” för att verkligen piffa till min kommande Halloweenutstyrsel! Jag använder kontaktlinser till vardags och det var inga problem med att sätta dessa utanpå. Dessutom går linserna att använda i ett helt år! 👍

Vad tycks? Min son blev lite rädd för mig, men det är väl bara bra betyg antar jag? 

Bokmässan!

På torsdag drar bokmässan igång, på fredagen för allmänheten. Den vanliga bokmässepeppen är inte lika stark i år, pga nazistdemonstrationen men jag har hört att den i alla fall har flyttats från Svenska mässan, så jag hoppas att det stämmer! Jag kommer att vara på plats på fredag och lördag och signerar i Mörkersdottir och Swedish zombies monter på lördagen kl 15-16. Ses vi där?