Om Ketokokboken

Hej och välkommen till Ketokokboken!
Vad är nu detta och vem är jag?
Jag heter Sofie Trinh Johansson, är bosatt i Varberg och är författare (hemsidan för mina böcker hittar du här). Steget från att skriva skönlitterära romaner till att skriva recept är inte så långt som man kan tro, då jag både älskar att baka, laga mat samt att äta den!

LCHF är en kosthållning jag ätit enligt sedan nyårsafton 2015. I början körde jag på en ganska så liberal variant med en större mängd kolhydrater och mådde hyfsat bra på det. Men jag gjorde ett stort fel och det var att jag trodde att jag åt LCHF, när jag i själva verket inte åt särskilt mycket fett. Istället drog jag bara ner på kolhydraterna, åt lite fett och lite mer protein. Jag fick fortfarande blodsockerdippar, hungerattacker och hade ett enormt sockerbehov som brukade tippa över på fredagarna. Jag frossade i choklad, godis och desserter fram till söndagen och började i vanlig ordning att banta på måndagen.

Efter ett par månader med ”liberal” LCHF började jag då att strikta till kosten. Jag slutade med mitt kolhydratsmål (jag åt ett om dagen) och ökade istället på fettet. Nu började det hända grejer! Jag blev piggare, var aldrig hungrig, inte särskilt sötsugen men hade ändå lätt för att falla dit när frestelserna fanns framför mig och bäst av allt: jag tänkte aldrig på mat. Tidigare dieter, och tro mig jag har provat dem alla, gjorde att jag ständigt gick runt och tänkte på mat. När jag tog hjälp av kostrådgivare och fick rådet att äta 5-6 gånger per dag gick jag ständigt omkring och tänkte på vad jag skulle äta härnäst, hur jag lättast skulle få med mig det där mellanmålet i väskan, hur jag skulle hinna tajma in ett mellanmål innan träningen och vad jag skulle äta efter träningen. Vid varje mål var jag hungrig och denna hunger dämpades inte av att äta ”7 mandlar och ett äpple”. Men med strikt LCHF slapp jag detta! Jag åt 2-3 gånger per dag, höll mig mätt där emellan, behövde inte tanka med mat inför ett träningspass, orkade träna längre och hårdare och behövde inte alls tänka på mat.

Strikt LCHF funkade hur bra som helst för mig och jag började anamma detta som kosthållning, inte som en bantningsmetod. Men efter ytterligare ett tag kände jag ändå att jag ville utmana mig själv. Jag hade de där kilona som jag ville gå ner och som envist satt fast på ställen där jag inte ville ha dem. Eftersom jag inte är överviktig så måste jag kämpa för vartenda kilo. Och jag började läsa in mig på ketos och ketogen kost. Jag började skära ner lite på proteinet och åt mer fett, ca 70%. Köpte urinstickor och började mäta ketoner. Resultatet? Jag började gå ner i vikt, träningen blev effektivare och mitt sötsug var helt borta! Inte ens när jag hade sötsaker framför mig blev jag sugen, och det är ett fantastiskt framsteg för någon som haft problem med sötsaker och överätning. Nu har jag ätit så här i ett par månader och mår toppen. I framtiden kommer jag säkert att införa lite mer grönsaker och kanske lite frukt, men i nuläget är det inget jag saknar.

När jag letade efter recept som var anpassade efter en ketogen kosthållning var det ganska svårt att hitta några. Det var så idén till Ketokokboken föddes. Recepten här är anpassade för att du ska kunna äta gott och ketogent på samma gång. En del recept kan innehålla hela kolhydratdagsbehovet, men detta kan anpassas genom att äta strikt vid övriga måltider. Jag tar gärna en dessert med lite kolhydrater i på fredagskvällen och nollar kolhydraterna under dagen. En ketogen kosthållning funkar, till skillnad från vad många tror, både till fest och till vardags. Häng på så får du se!

/Sofie

12033206_10153628390709561_2879603694091617663_n

Annonser

4 reaktioner på ”Om Ketokokboken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s