LCHF på olika sätt

Vad som är ”riktig” LCHF bråkas det mycket om i olika forum runtom på nätet. Någon tydlig definition av det finns egentligen inte. Low carb high fat borde ju vara som namnet antyder: lite kolhydrater och mycket fett. Men vad är lite kolhydrater och vad är mycket fett? Det är såklart individuellt hur mycket kolhydrater man tål, beroende på ålder, kön, hormonbalans, grad av fysisk aktivitet med mera. Vilken kosthållning som passar just dig får du experimentera dig fram till. I den här bloggen skriver jag om hur det är att leva en ketogen livsstil. Så jag börjar med att förklara det begreppet, även om det också tvistas om vad en ketogen diet egentligen är. Nedan hittar du även förklaringar till de andra typerna av LCHF som finns på marknaden.

Ketogen kost (Strikt LCHF)
När man äter en ketogen kost äter man mycket fett, drar ner på proteinet och minimerar kolhydraterna. En fördelning av näringsämnena ligger ofta på minst 70% och upp till 90% fett. Kolhydratsintaget består av max 2-5% av det totala näringsintaget, ca 10-15 g kolhydrater per dag. En ketogen kost gör att du hamnar i ketos, vilket betyder att kroppen går på fettdrift. Kosten används i syfte att gå ner i vikt, bli mer uthållig, som behandling för sockersug och sockerberoende, som behandling för diabetes och epilepsi och för att må bra!

Normal LCHF
Tillåter lite mer kolhydrater, ca 5% vilket motsvarar 20-25 g kolhydrater per dag. Detta passar den som vill äta mer grönsaker, mejerier och någon frukt ibland. En normal LCHF är inte lika strikt och passar ofta nybörjaren bättre. Du kan fortfarande hamna i ketos och gå på fettdrift när du äter normal LCHF. För dig som ätit normal LCHF en längre tid är det inte lika jobbigt att gå över till en ketogen kost. Har du hamnat på en viktplatå är det verkligen något jag kan rekommendera!

Liberal LCHF
Passar den som inte har problem med övervikt, diabetes, högt blodsocker eller högt blodtryck. Tillåter 10 E% per dag, max 50 g kolhydrater. Tränar du mycket kan du fortfarande hamna i ketos genom att äta liberalt, men gör kloka kostval och undvik socker och processad mat!

Kolhydratsreducerad kost
En kolhydratsreducerad kost kan knappast kallas för LCHF. Ca 20% av ditt matintag består av kolhydrater, vilket motsvarar ca 100 g. Du äter mindre kolhydrater än vad Livsmedelsverket rekommenderar och förmodligen mindre än vad dina vänner och bekanta gör, men någon LCHF är det inte.

  

Annonser