Gone fasting

Påbörjade en tredygnsfasta igår kväll, så fastebrytet blir på onsdag eftermiddag/kväll. Senast jag körde en tredygnsfasta var 12 februari så det var väl på tiden att köra en till!

  
Att fasta är inte så jobbigt som många tror. Jag brukar inte bli hungrig alls, förrän det närmar sig fastebrytet men det tror jag egentligen är psykologiskt eftersom jag vet att jag snart ska äta och jag då ofta står och håller på med maten. Men, jag tror också att fastande är lättare för de som har en fettdriven kropp eftersom kroppen redans inställd på att använda sig av kroppsfett som energikälla. För en person som är kolhydratsdriven blir det tuffare eftersom kroppen och hjärnan går och väntar på kolhydraterna som aldrig kommer och då kan man istället uppleva att man blir seg och tom på energi, istället för pigg och skärpt som jag alltid blir när jag fastar! 

Jag lägger också alltid fastandet när jag är ledig, eftersom jag tycker att det är jobbigt att stå ut med kollegors fördomar. För finns det någonting som väcker så mycket känslor som mat? Det känns som att alla jag känner är mer eller mindre ätstörda. Alla vill gå ner i vikt. Alla bantar från och till. Jag gör det inte längre och jag fastar inte i viktminskningssyfte. Ändå är det det folk reagerar på. De ser fasta som självsvält på ett sätt att straffa sig ner i vikt. Att inte äta på tre dagar – hallå, så hemskt! Eller?

Jag tycker det är hemskare att utsätta sin kropp för bantning år ut och år in. Lite ner, lite upp, aldrig nöjd, alltid missnöjd. Alltid dessa himlastormande känslor kring mat, dåligt samvete, hetsätning, pulversoppor, det tar aldrig slut! Att inte äta på tre dagar då och då, vad är egentligen det för stor grej? Folk har alldeles för lätt att skrika ätstörning.

Vilka är då fördelarna med att fasta? Se nedan!

  
I krigstider när tillgången på mat varit låg har människor blivit friskare och livslängden längre. Livsstilssjukdomar uppkommer inte när tillgången på mat är låg. Studier på tredygnsfasta innan och efter cellgiftsbehandling visar att cancercellerna blir skörare samtidigt som immunförsvaret stärks. När en person genomgått en gastric bypass förbättras blodtryck och blodsocker direkt efter operationen och det beror också på fastan innan och det extremt låga intaget efter. Förbättringar av hälsan kommer alltså innan viktminskningen! Alltså kan du få samma fördelar av en gastric bypass genom att fasta. 

Det finns massor med fördelar med att fasta och massor med forskning som stödjer det. Är du intresserad av att prova så är kanske en 24 h-fasta något att börja med. Lättast är att äta middag på kvällen och sedan inte äta förrän nästa kväll igen. Det är något som alla klarar av! Happy fasting!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s