Mandella

Mandella, som nutella fast med mandlar! Du kan göra den med eller utan choklad, och med eller utan skal. Med skal blir det en fast massa, lite grynig men väldigt god. Utan skal blir det lent, smooth mandelsmör som är mildare i smaken än jordnötssmör. Och med choklad blir det naturligtvis en intensiv chokladsmak!

Är du ute efter att bara göra rent mandelsmör kan du följa första delen i receptet. Då är det även gott att rosta mandlarna i en stekpanna eller ugn innan du maler dem. Tillsätt därefter sötning eller salt, beroende på hur du gillar ditt mandelsmör.

Vill du köra på skalade mandlar så är det lättast att blanchera dem. Då kokar du upp vatten, häller ner mandlarna och låter dem koka en liten stund, ca en minut, tills skalen har blivit ”fluffiga”. Det ska räcka med att du klämmer till skalet i ena änden för att mandeln ska poppa ut. Torka sedan av dem i en handduk.

Du behöver en bra matberedare för att göra mandelsmöret. Pausa då och då och peta ner mandelmjölet från kanterna. Det tar l å n g tid för mandlarna att bli till smör, så det gäller att ha tålamod! När det börjar klumpa ihop sig lite brukar jag hälla på lite olja i taget.

Mandella
Ca 17 portioner

Ingredienser

Mandelsmör
200 g sötmandlar
Ca 1 1/2-2 msk neutral olja, t.ex. kokosolja utan smak eller rapsolja

2-2 1/2 msk sötning
1 msk kakao
(50 g mörk osötad choklad, 70%)

Gör så här:
1. Blanchera mandlarna om du vill ha ett lenare mandelsmör. Lägg dem därefter i en matberedare och kör tills det börjar klumpa ihop sig. Ha tålamod, det kan ta 20-30 minuter. Tillsätt lite olja i taget tills du har ett smör i önskad krämig konsistens. Ska du använda choklad så blir konsistensen lösare när den är tillsatt.

2. Häll i kakao och sötning medan rotorbladen går. Smaka av och tillsätt eventuellt mer sötning efter smak.

3. Smält chokladen. Rör ner mandelsmöret i den smälta chokladen och rör till en jämn smet. Häll upp i glasburk och förvara i rumstemperatur eller kylskåp.

Klart!

Med skalade mandlar och choklad.

Med oskalade mandlar, utan choklad.

Näringsvärde per portion, 20 g (med choklad)
Kcal 80 (95)
Protein 2,5 g (2,7 g)
Kolhydrater 0,8 g (1,6 g)
Fett 7,5 g (9 g)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s