Ugnsbakad granola

Om det är någon frukost jag gillar så är det en naturell, fet yoghurt med hemmagjord granola. Jag gillar blandningen av syrligt och knaprigt!  Granolan kan du smaksätta med det du tycker är gott, t.ex: pepparkakskryddor, kanel, vanilj eller kakao. Den här granolan kräver en del ingredienser men räcker till många omgångar! Naturligtvis kan du slänga i de fröer och nötter som du själv vill ha i! Jag brukar alltid höfta med det jag har hemma, men här är ett standardrecept som är bra att utgå ifrån.

Ugnsbakad granola
25 portioner

Ingredienser
50 g sötmandel
100 g solroskärnor
100 g pumpakärnor
30 g linfrön
30 g sesamfrön
70 g kokosflingor
70 g mandelmjöl
40 g hasselnötter
1/2 dl vatten
3 msk kokosolja eller neutral olja, t.ex. raps
3 msk sötning, t.ex. fibersirap eller sötströ

Smaksättning:
– 4 tsk pepparkakskrydda
– 2 msk kanel
– 2 msk kakao
– 3 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Grovhacka nötterna (t.ex. i halva bitar) eller ha dem hela om du föredrar det. Jag brukar dela på en del men behålla de flesta hela. Blanda alla torra ingredienser och valfri smaksättning i en stor bunke.

2. Tillsätt vatten, sötning och kokosolja. Blanda allting väl och smaka av. Krydda eventuellt lite mer. Sprid ut massan på bakplåten.

3. Baka granolan i nedre delen av ugnen ca 15-20 minuter. Rör om då och då och håll koll så att den inte bränns!

  
Näringsvärde per portion, ca 2 msk (25 g)
Kcal 160
Protein 5 g
Kolhydrater 3,5 g
Fett 14,5 g

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s