Kålrotsgratäng 

Kålrot innehåller ca 6,5 gram kolhydrater per 100 g och är alltså ett bra substitut för potatis med sina 16 g. Om man nu ska prata substitut, jag tycker att kålroten är supergod i sig!

Med grädde och cream cheese blir det en ganska liberal portion, men passar den vanliga lchf:aren som äter lite mer kolisar än vi som kör keto. Men jag passar ändå in den i min vardagliga kost, eftersom jag äter gratänger relativt sällan! Om du vill kan du använda dig av en sorts grädde, jag tog bara det jag hade hemma och vispgrädden råkade ta slut!

Kålrotsgratäng
3 portioner

Ingredienser
400 g kålrot
90 g vispgrädde
30 g matlagningsgrädde
50 g cream cheese, gärna med smak, t.ex. paprika
25 g Grana padano eller parmesan
Salt, vitlökspulver


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och strimla eller skiva kålroten i tunna bitar. Lägg i lager i en ugnsfast form. Salta och krydda med vitlökspulver mellan varje varv.

2. Rör samman grädde och cream cheese. Det går lättare om du värmer det snabbt, t.ex. i micro eller på spisen. Salta efter smak.

3. Häll såsen över kålroten och strö på parmesan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter, tills gratängen fått fin färg och kålroten är mjuk men fortfarande har tuggmotstånd.

  
Näringsvärde per portion
Kcal 267
Protein 6 g
Kolhydrater 10 g
Fett 22 g

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s