Blomkålsgratäng med ostsås

Det finns så mycket man kan göra istället en vanlig potatisgratäng. Det här receptet bjuder på en krämig, gräddig gratäng på blomkål och passar perfekt till en god köttbit. Eftersom den innehåller ostsås behövs ingen extra sås till.

Blomkålsgratäng med ostsås
4 portioner

Ingredienser
1 blomkålshuvud, ca 500 g
10 g smör
1 dl matlagningsgrädde
1 dl vispgrädde
70 g + 70 g riven ost
Ca 0,75 tsk salt


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skär blomkålen i små buketter. Lägg i en kastrull med vatten, låt koka upp och puttra i en minut. Häll av vattnet och lägg blomkålsbuketterna i en ugnsfast form.

2. Lägg en klick smör i kastrullen. Låt smälta och häll sedan i matlagningsgrädde, grädde och salt. Låt sjuda på svag värme och rör därefter ner 100 g riven ost. Rör om hela tiden tills osten smält och du fått en krämig sås.

3. Häll såsen över blomkålen. Rör om så att all blomkål täckts. Strö över riven ost och gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter, tills osten fått fin färg.


Näringsvärden per portion
Kcal 313
Protein 12 g
Kolhydrater 5,6 g
Fett 26 g

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s