Idag blev det godisbakande inför julen igen. Naturligtvis måste man provsmaka, men resten åkte i frysen. Här gjorde jag tre olika sorters kolor av en och samma smet. De blev helt ljuvligt perfekta i både konsistens och smak! Naturligtvis kan du hoppa över kokosen helt och bara smaksätta.
Kolor med smak av knäck, kanel eller kardemumma 25 st
Ingredienser
50 g smör
0,5 dl sötningsmedel
2 msk Fibersirap gold
2 msk Fibersirap clear
Ljus kokoskola med kanel/ljus kokoskola med kardemumma
0,75 dl kokosflingor
Ca 1/4 tsk kanel/ 1/4 tsk kardemumma
Knäck
Hackade mandlar eller cashewnötter, ca 10 g
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner sötning och sirap. Låt koka på låg värme ca 5-8 minuter tills det har tjocknat eller nått 124 grader (perfekt konsistens!)
2. Ta kastrullen från värmen. Ta en tredjedel av smeten och fördela i knäckformar. Toppa med hackade mandlar eller cashewnötter. Rör ner kokos i resten av smeten. Smaksätt en tredjedel med kanel och en tredjedel med stött kardemumma. Fördela i små knäckformar. Förvara i kyl eller frys.
Klart!
Näringsvärden per kola (med kokos)
Kcal 27 (25)
Protein 0,2 g (0,1 g)
Kolhydrater 0,3 g (0,3 g)
Fett 2,2 g (2,2 g)
Tack för ett kanon recept!! Mina barn( som är kräsna, och inte lätta att lura) trodde det va vanlig knäck!! Smakade verkligen super gott!! Jag kokade den nog bara ca 3 min, men temperaturen var 124grader. Men den var mjuk, blir din mjuk? Hade velat ha den pytte lite segare, ska jag koka den längre då?
GillaGilla
Min blir mjuk, men fast nog att hålla ihop när man tar bort pappret. Vill du ha den fastare kan du nog koka den ända upp till 130 grader utan att den blir för hård. Lycka till!
GillaGilla
Den blev perfekt efter lite mer tid i kylen, det va jag som var otålig😊
GillaGilla
Haha, så bra! 👍
GillaGilla
Hur kommer det sig att du har två olika sirapsvarianter, jag har bara gold hemma – tror du att det går att köra på bara den? Vad kan skillnaden bli?
GillaGilla
Det var bara för att jag hade köpt hem båda varianterna, men det blir ingen skillnad. Nu för tiden köper jag bara gold, för den är godast att ringla över tex scrambled pancakes.
GillaGilla
Vad för sötning kör du på till dessa
GillaGilla
Jag kör oftast på ICAs sötströ, tycker att den är toppen. Det senaste har jag också kört på bara en sorts fibersirap, vilken av dem spelar ingen roll i det här receptet men gold tycker jag är mest användbar till allt, tex ringla över pannkakor, scrambled pancakes eller kvarg.
GillaGilla
Och fibersirap blir inte mer socker när det upphettas? Jag tänker på potatis som ju har mkt rs rå men blir till stärkelse nr den tillagas…
GillaGilla