Älgstek

En rätt som sköter sig självt men tar lite tid. Älgkött kan lätt bli torrt så tänk på att inte översteka den. Vid 60 grader är den rosa inuti, vid 70 grader är den genomstekt. Tänk på att den kan eftersteka lite även sedan du tagit den från värmen!

Älgstek
4-5 portioner

Ingredienser
800 g älgstek
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
2 små gula lökar
70 g späda morötter
2 msk tomatpuré
1 fond du chef beef
5 dl vatten
Salt, peppar, paprikapulver
Timjan

Gör så här:
1. Skala och hacka löken och morötterna. Dela vitlöksklyftorna i tre bitar.

2. Gnid in steken i 1 tsk salt och peppra efter behag. Bryn den på hög värme tillsammans med löken och vitlöken tills den har fått fin färg runtom. Vrid ner värmen.

3. Häll på vatten, tomatpuré, fond du chef och kryddor. Smaka av. Låt steken ligga i ca 1 timme på låg värme tills innertemperaturen är mellan 60-70 grader beroende på hur välstekt du vill ha den.

4. Ta steken ur grytan. Packa in den i aluminiumfolie och låt svalna i tio minuter innan du skär upp och serverar den tillsammans med färsk timjan och en sås du gjort på fonden som blivit i grytan. Rödkålsgratäng är ypperligt gott till!

Klart!

 


Näringsvärden per portion, med grönsaker, 4 portioner (inom parentes endast steken)

Kcal 276 (246)
Protein 55 g (54 g)
Kolhydrater 5 g (0 g)
Fett 4 g (3,2 g)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s