Pumpabröd

Av halloweenpumpan gjorde jag en pumpapuré som jag nu har gjort ett pumpabröd av! Resterna av purén frös jag in för framtida bruk. Det här brödet blev väldigt saftigt men lite smuligt i kanterna. Nästa gång ska jag försöka binda ihop det lite bättre. Det finns alltid utrymme för förbättringar!

Pumpabröd
14 skivor

Ingredienser

150 g pumpapuré
2 ägg
2,5 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
1 msk fiberhusk
50 g smör
1/2 tsk salt
1/2 dl sesamfrön
75 g cream cheese
(Solrosfrön)

 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa samman ägg och pumpapuré. Rör ner resten av ingredienserna och låt svälla ett par minuter.

2. Klä en form med bakplåtspapper. Fördela smeten i formen och jämna till ytan. Strö eventuellt över lite solrosfrön.

3. Grädda i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen på brödet nått 90 grader. Låt brödet svalna innan du skär upp det.

Klart!


 Näringsvärde per skiva
Kcal 126
Protein 3,7 g
Kolhydrater 2 g
Fett 10,4 g

8 reaktioner på ”Pumpabröd

  1. Helena

    Hej! Vilken spännande blogg du har! Jag har några frågor som du kanske kan svara på 🙂
    Jag har ätit liberal lchf i några år, med liberal menar jag att jag äter mejeriprodukter, nötter och bär utan att räkna kolhydrater. Jag är inte överviktig men önskar gå ner ” de sista fem”, men gör självklart inte det på detta sätt.
    Därför köpte jag skaldemans GI noll och tänkte köra enligt hans teori. Det skulle innebär typ 60 g protein, 120 g fett och 20 g kolhydrater. Sen hittade jag hit och tycker att detta låter såå logiskt. Så, nu till min fråga! Eller frågor:) Kan man vara i ketos om man äter 20 g kh om dagen? Eller ska jag dra ner på dem? I så fall till vad? Håller du dig i ketos jämnt eller bara vid viktnedgång? Tycker du att det är viktigt att gå in i ketos snabbt? Alltså ska jag fettfasta?
    Hade varit jättesnällt om du ville svara på mina frågor!
    Mvh helen

    Gilla

    1. Hej! Kul att du hittade hit!
      20 g kh per dag är vad en del kallar för normal LCHF, andra för strikt. När LCHF var nytt var det ju ganska revolutionerande att äta lite kolhydrater, så då tyckte man väl att 20 g var väldigt lite. Jag som brukar hålla mig under 10 tycker att det är ganska mycket, haha. Om man kan vara i ketos eller inte på 20 g kh per dag beror på vad man är för person, hur hög insulinkänslighet man har, hormoner, hur mycket man rör på sig, många saker spelar in! Man får prova sig fram, det finns de som kan vara i ketos och äta 100 g kolhydrater per dag, men då snackar vi om elitidrottare. Det som framför allt spelar in för att hamna i ketos är hur mycket fett man äter. Många som kör LCHF äter ju oftast en stor köttbit och en liten klick sås och mängder med grönsaker. Kör du keto så tänkt så här: mindre köttbit, mer fett och grönsaker är bara dekoration. Du kan säkert hamna i ketos på 20 g kh per dag, bara du äter mycket fett samtidigt! Eftersom jag håller på att gå ner i vikt just nu så håller jag även nere på kalorierna och därför är det lättast för mig att äta mycket fett och väldigt lite kolhydrater, för då går jag ner i vikt utan att det känns som att jag anstränger mig!

      Nu har jag varit i ketos sedan i juni då jag bestämde mig för att gå ner i vikt, men innan dess körde jag en ganska liberal LCHF och åt inte lika mycket fett och var då inte i ketos. Om det är viktigt att gå in i ketos snabbt? Nja, viktigt och viktigt, eftersom jag bestämde mig för att prova på det så ville jag ju komma dit så fort som möjligt. Och då kan man ju ”lura in” kroppen på det så att den ställer in sig på fettdrift och sedan fortsätter man bara att underhålla det. Fettfasta är ett sätt att komma in i ketos, det finns flera sätt bland annat vanlig fasta, väldigt litet kaloriintag, väldigt mycket träning … Min favorit som inte känns så jobbig är att fasta så länge som känns bra, t.ex. att äta sista målet kl 18 dagen innan, sedan fasta till lunchtid dagen efter och då köra ett pass där du blir lite svettig. Därefter fylla på med fett. Jag brukar köra på varm ketochoklad med mycket smör i (dricker inte kaffe, annars funkar ju det också) eller ketobollar. I början kan det ta ett tag innan man kommer in i ketosen, och när jag halkar ur tar det oftast 2-3 dagar innan jag är tillbaka, men kroppen är van vid ketos nu och studsar snabbt tillbaka. Nu när jag kört några dagar äggfasta och verkligen hållit kolhydraterna låga så är ketosen väldigt hög.
      När jag gått ner mina kilon så tänker jag mig att jag nog kommer att lägga till lite fler grönsaker för att göra maten lite roligare. Men helt ärligt, så har jag aldrig ätit mycket grönsaker så jag har inte direkt dragit ner nu heller. =)

      Fråga gärna om du undrar något mer! Jag är ingen akademisk expert, men jag läser mycket forskning inom medicin och kost (är utbildad SSK också) och jag experimenterar med min egen kropp för att komma fram till det som passar mig! Lycka till!

      Gillad av 1 person

      1. Helena

        Tack för ditt svar! Jag följer din blogg varje dag nu och blir väldigt inspirerad! Jag vill ju också gå ner de sista kilona så jag kanske bör lägga mig lite lägre i kalorier också. Får testa mig fram, precis som du säger 🙂 Ha en bra dag!

        Gilla

      2. Alla människor är ju olika, men jag tycker det är häftigt att prova keto. Det blir inte ens jobbigt att gå ner i vikt. Men många vågar sig inte på så mycket fett, tyvärr! En cool grej på keto är också att man börjar släppa fett på ställen där man lätt lagrat in tidigare som kvinna, pga hormoner, insulinkänslighet m.m. Jag har tex alltid haft dubbelhaka i profil, även om jag varit smal. Men nu är den nästan borta! Det var riktigt häftigt att se.

        Gilla

    2. Hej! Kul att du hittade hit!
      20 g kh per dag är vad en del kallar för normal LCHF, andra för strikt. När LCHF var nytt var det ju ganska revolutionerande att äta lite kolhydrater, så då tyckte man väl att 20 g var väldigt lite. Jag som brukar hålla mig under 10 tycker att det är ganska mycket, haha. Om man kan vara i ketos eller inte på 20 g kh per dag beror på vad man är för person, hur hög insulinkänslighet man har, hormoner, hur mycket man rör på sig, många saker spelar in! Man får prova sig fram, det finns de som kan vara i ketos och äta 100 g kolhydrater per dag, men då snackar vi om elitidrottare. Det som framför allt spelar in för att hamna i ketos är hur mycket fett man äter. Många som kör LCHF äter ju oftast en stor köttbit och en liten klick sås och mängder med grönsaker. Kör du keto så tänkt så här: mindre köttbit, mer fett och grönsaker är bara dekoration. Du kan säkert hamna i ketos på 20 g kh per dag, bara du äter mycket fett samtidigt! Eftersom jag håller på att gå ner i vikt just nu så håller jag även nere på kalorierna och därför är det lättast för mig att äta mycket fett och väldigt lite kolhydrater, för då går jag ner i vikt utan att det känns som att jag anstränger mig!

      Nu har jag varit i ketos sedan i juni då jag bestämde mig för att gå ner i vikt, men innan dess körde jag en ganska liberal LCHF och åt inte lika mycket fett och var då inte i ketos. Om det är viktigt att gå in i ketos snabbt? Nja, viktigt och viktigt, eftersom jag bestämde mig för att prova på det så ville jag ju komma dit så fort som möjligt. Och då kan man ju ”lura in” kroppen på det så att den ställer in sig på fettdrift och sedan fortsätter man bara att underhålla det. Fettfasta är ett sätt att komma in i ketos, det finns flera sätt bland annat vanlig fasta, väldigt litet kaloriintag, väldigt mycket träning … Min favorit som inte känns så jobbig är att fasta så länge som känns bra, t.ex. att äta sista målet kl 18 dagen innan, sedan fasta till lunchtid dagen efter och då köra ett pass där du blir lite svettig. Därefter fylla på med fett. Jag brukar köra på varm ketochoklad med mycket smör i (dricker inte kaffe, annars funkar ju det också) eller ketobollar. I början kan det ta ett tag innan man kommer in i ketosen, och när jag halkar ur tar det oftast 2-3 dagar innan jag är tillbaka, men kroppen är van vid ketos nu och studsar snabbt tillbaka. Nu när jag kört några dagar äggfasta och verkligen hållit kolhydraterna låga så är ketosen väldigt hög.
      När jag gått ner mina kilon så tänker jag mig att jag nog kommer att lägga till lite fler grönsaker för att göra maten lite roligare. Men helt ärligt, så har jag aldrig ätit mycket grönsaker så jag har inte direkt dragit ner nu heller. =)

      Fråga gärna om du undrar något mer! Jag är ingen akademisk expert, men jag läser mycket forskning inom medicin och kost (är utbildad SSK också) och jag experimenterar med min egen kropp för att komma fram till det som passar mig! Lycka till!

      Gilla

  2. Helena

    Åh vad spännande 🙂 Hoppas det blir så för mig med. Stämmer det att man ska testa ketostickor på fastande på morgonen? Gjorde det igår kväll och då låg jag på runt 4 och i morse låg jag på 1.5. Känns som att morgonstickan gäller för jag är fortfarande hungrig och sötsuget 🙂

    Gilla

    1. Man kan testa när som under dagen, jag gör det ibland för att se hur det kan variera, eftersom det går upp och ner under dagen. Alla människor är ju i ketos någon gång under dagen, ofta under natten, därför kan det vara bäst att testa på morgonen eftersom man varit fastande ett tag då. Dock får man tänka på gryningsfenomenet, att kroppen höjer blodsockret för att man ska vakna till, vilket gör att ketosen också kan påverkas. Jag brukar testa innan lunch, om jag fastat på morgonen.

      Gilla

Lämna ett svar till sofietrinhjohansson Avbryt svar