Jordnötssmör med kolasmak

Jordnötssmöret började tryta här hemma så det var dags att fixa nytt. När mina vänner har varit i USA har jag alltid avundats dem på grund av att det finns jordnötssmör med så många olika smaker där! Men nu när jag har köpt hem Nutrinicks steviadroppar provade jag på att göra eget jordnötssmör med kolasmak. Och det blev jättegott!

Jordnötssmör med kolasmak
ca 30 portioner (msk)

Ingredienser
400 g salta jordnötter
2-2,5 msk olja som är neutral i smaken, t.ex. rapsolja.
ca 1,5 msk sötningsmedel, gärna florsockerform som ex. Sukrin melis
Steviadroppar med kolasmak

Gör så här:
1. Mal jordnötterna i en matberedare tills det har blivit ett tjockt smör. Det tar ca 2-3 minuter.

2. Tillsätt oljan medan knivarna går. Mängden beror på hur lös du vill ha ditt smör, samt kvalitén och fetthalten på nötterna. Tänk på att jordnötssmöret blir lite fastare när det kallnat, då maskinen värmer upp det.

3. Häll i sötningsmedlet och låt maskinen arbeta tills allt blivit väl blandat. Tillsätt steviadroppar med kolasmak. Jag använde cirka 30 droppar. Smaka av med mer sötningsmedel, droppar eller olja om det behövs.

4. Förvara i en lufttät burk. Jag har min i skafferiet, i kylen blir det betydligt hårdare. Hållbarheten i rumstemperatur är ca 4 veckor.

Klart!

Tips!
Gillar du inte den salta smaken och inte hittar osaltade nötter, kan du skölja dem i ett durkslag innan. Gnugga lite torrt i en kökshandduk och fortsätt sedan med receptet.


Näringsvärden per matsked
Kcal 89
Protein 3 g
Kolhydrater 1,9 g
Fett 8 g

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s