Att hålla sig keto när man äter ute

Ibland är det superenkelt att äta keto när man äter ute. Ibland, som när man är ute med mina barn, är det jättesvårt. Idag var vi på besök hos dietisten för min mellanpojke, som har brist på tillväxthormon och dessutom är väldigt underviktig. Han äter knappt något kött, om man inte räknar Mamma Scans köttbullar och korv. Maten jag gör hemma är för ”köttig”. Och visst hade han kunnat få vara vegetarian om han bara hade ätit vegetariskt protein. Nu får han mest i sig protein via mejeriprodukter, men vi kämpar på och hoppas att han kommer att få intresse för mat ju äldre han blir. Idag hade han i alla fall både växt på längden och gått upp lite i vikt men ligger fortfarande väldigt lågt.

I vilket fall, med tre kräsna barn föll valet idag på att åka till Max och äta. Jag hade kollat upp deras mat innan och varken mozzarellasticksen eller kycklingvingarna var lowcarb. På Burger king är annars kycklingvingarna helt okej, men inte på Max. Kan undra vad de har i? Ett plus är dock att de har ett low carb-mål.  Men det såg så fattigt ut. Är det low carb på restaurang så är det ju tyvärr också low fat ofta. Så jag beställde en Pepper Jack n’bacon i ett salladsblad istället. 160 g nötfärs med ost, dressing och bacon. Uppskattade att den innehöll ca 700 kcal, 5 g kolhydrater och ca 60 g fett. Det var gott och jag blev mätt och nöjd. Men tänk vilken mardrömsmåltid det hade blivit om man beställt pommes frittes och Coca cola till? Hjälp!

Så vad ska man då välja när man äter ute om man vill hålla sig keto, eller i alla fall någorlunda LCHF? Mina favoriter är:

hamburgare med bacon, ost och dressing. Utan bröd och pommes såklart!

kebab. Antingen kebabsallad med ägg, fetaost och lite grönsaker och sås (mkt grönsaker om du inte kör strikt) eller så beställer jag kebab med bröd och äter upp allt utom brödet såklart. Med brödet kan man i alla fall hålla maten i handen!

– Sallad med någon fet röra, t.ex: kycklingröra, räkröra, tonfiskröra. Guacamole är också jättebra!

chorizo eller annan tjock korv med hög kötthalt. Gärna med räksallad till för att få upp fetthalten och bli mätt.

– en vanlig husman/dagens rätt. Be bara om att få utan kolhydratsdelen. Lägg till ett litet paket smör om det behövs.

Frukost ute? Omelett, ägg, bacon, osötad fet yoghurt, osötad smoothie på hallon, blåbär eller jordgubbar.

Det är för det mesta ganska enkelt att hålla sig keto när man äter ute. Det man kan tänka på är att asiatisk mat ofta har mycket socker i såsen och att svensk husman ofta reder sina såser med mjöl. Men äter du inte ute särskilt ofta är det så små mängder att det inte spelar någon roll.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s