Frökex med mandelmjöl

Frökex är perfekt till ostbrickan, äggfrukosten eller som ett snabbt mellanmål. Det finns hur många olika recept som helst på dessa men jag föredrar att ha i lite mandelmjöl, då det får kexen att hålla ihop bättre. Mina barn älskar dessa så det är perfekt att sticka till dem när det blir långt mellan målen.

Storleken på kexen varierar lite, men receptet räcker till ungefär 15 stycken. Näringsvärden hittar du i slutet.

Frökex med mandelmjöl

Ingredienser

1 dl hela linfrön
1 dl mandelmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1/2 dl sesamfrön
2 dl hett vatten
2 msk olja (kokos-, oliv- eller rapsolja)
1 tsk salt
0,75 msk fiberhusk
(2 msk chiafrön, valfritt)

Topping
Flingsalt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Tillsätt hett vatten och matolja. Låt svälla ett par minuter och lägg sedan degen på en bakpappersklädd plåt. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och använd en kavel för att platta ut degen.

3. Strö på generöst med flingsalt och märk ut kexen i portionsstorlekar med en degskrapa eller kniv.

4. Ta bort det övre bakplåtspappret och grädda kexen i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter. Kexen ska vara hårda när de tas ut, inte sega. Bryt dem medan de fortfarande är varma. När de svalnat kan du förvara dem i en lufttät burk eller plastpåse.

KLART!


Tips!
Har din ugn en tendens att bränna vid det du bakar? Sänk värmen till 80 grader efter 45 minuter och grädda kexen längre.


Näringsvärden per kex
Kcal 156
Protein 5,8 g
Kolhydrater 1,9 g
Fett 13,8 g

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s